Kookworkshop – Cooking Italy2018-10-27T14:45:43+00:00

Kook Workshop “De smaak van Italië”

Onze cursus – die bestaat uit 3 dagdelen van elk 3 uur – is voor deelnemers die graag een wat bredere kijk willen krijgen op de Italiaanse keuken. Omdat we ons op de grens van Toscane bevinden, zie je invloeden uit die regio in de cursus terug. Mocht je al een keer de cursus de Bolognese Keuken gedaan hebben, dan is “Cooking Italy” daar een mooi vervolg op.

Je krijgt een intensieve cursus en toch blijft er naast de kookworkshop nog genoeg tijd over om te genieten van het landschap, de steden en al het lekkers en moois dat de streek te bieden heeft. Deze reis is de ideale mix van doen en ontspannen.

Tijdens je verblijf van acht dagen, heb je kookles, op maandag, dinsdag en woensdag. De les begint half elf ‘s ochtends en eindigt rond half drie. Dan is het tijd om te lunchen met de gerechten die jij en je mede-cursisten hebben klaargemaakt.  Op donderdag is er een culinaire excursie naar een kaasmakerij (parmesaan). Lees hieronder meer over de cursus en het week programma.

Wat staat er voor u op het menu?

Zaterdag

Vanaf 14.00 uur is het appartement voor jou gereed. Bij aankomst staat er een welkomstpakket met heerlijke locale specialiteiten (met natuurlijk een lekkere wijn) waar je jouw eigen Italiaanse maaltijd kan maken. Besteed deze dag aan het verkennen van de omgeving: wandel naar het kerkje van Rocca Corneta.  Voor het slapen gaan maak je nog een vuurtje in je eigen vuurplaats en geniet je van de rust van Pianello.

Zondag

Vandaag kun je nog lekker uitslapen met daarna een cappuccino met brioche aan de bar. Onze kokkin Stefania maakt vandaag een uitgebreide Italiaanse lunch waarin je kennis maakt met de moderne Italiaanse keuken. Op het einde van de middag kun je de mooie omgeving verkennen.

Maandag

Vandaag is de eerste cursusdag. Je geniet tijdens de lunch van de gerechten die je zelf hebt gemaakt met passende bijgerechten die Marco en Stefania met zorg hebben uitgezocht. In de avond ben je vrij. Deze kookworkshop is gewijd aan het maken van :

  • Handgemaakte pasta (tagliatella) met ragu alla Bolognese
  • Tortelloni buro e salvia
  • Fior di Latte (desert)

De les begint om 10.30 uur en eindigt met de lunch van de gerechten die je gemaakt hebt om 14:00 uur. Daar krijg je een selectie uitgelezen wijnen bij en leer je waarom de chef voor die wijnen gekozen heeft. Vandaag krijg je ook je receptenschrift. Het kan geen kwaad om na de lunch een siesta te houden. In de avond ben je vrij om bij een van de locale restaurants te dineren (niet inclusief)

lunch: tagliatelle alla matriciana con zucchine ripiene (met bijpassende wijnen)

lunch: De Toscanse gerechten die jullie deze morgen gemaakt hebben  natuurlijk met bijpassende wijnen.

Dinsdag

Vandaag is de tweede cursusdag. Ook vandaag lunch je met de zelfgemaakte gerechten.  We maken 3 Toscaanse streekgerechten, namelijk:

  • Italiaanse Bruschetta
  • Handgemaakte spaghetti a la chitarra
  • Cantucci
  • Apperatief, lunch en bijpassende wijnen

’s Middags zou je een duik in de rivier in het dal kunnen nemen. In de avond ben je vrij om bij één van de locale restaurants te dineren (niet inclusief).

Woensdag

De laatste cursusdag. Vandaag leren we je dé Italiaanse klassieker te maken; Pizza! In de houtgestookte oven word voor de hele groep Pizza gemaakt en meteen zo uit de oven opgegeten, met een lekkere wijn natuurlijk. Denk nu niet dat je dit thuis niet na kan maken want met een eenvoudige pizzasteen kun deze Italiaanse klassieker zelf zo vaak maken als je maar wilt.

Donderdag

Vrije dag engewoon lekker bij het zwembad relaxen en van het uitzicht genieten met een glaasje van Marco’s eigen wijn. Natuurlijk zijn Bologna, Florence en Lucca dichtbij, maar denk ook eens aan wat kleinere en rustigere steden waar je je heerlijk een dag kan doorbrengen in een echte Italiaanse sfeer.

Je kunt bijvoorbeeld naar Pistoia rijden (40 minuten) en daar op het plein aan de ” Via Cipollini”  en hier een apperativo drinken of eten in een van de gezellige Toscaanse restaurants, zoals Taverna Gargantua. Of ga simpel een ijsje eten in een van de beste ijssalons van Toscane: “Gelateria Voronoi” aan de via Roma 1. Pistoia is een klein Firenze, zeer goed toegankelijk en bijna geen toeristen.

Vrijdag

Vrije dag. Vandaag kunnen we op bezoek gaan bij lokale producenten van o.a. originele kazen uit de streek, waaronder de Parmagiano Regano, of gewoon lekker bij het zwembad relaxen en van het uitzicht genieten met een glaasje van Marco’s eigen wijn. In de avond is er voor iedereen gereserveerd bij een lokaal restaurant (dit is onderdeel van de cursus dus inclusief).

Zaterdag

Je neemt ‘s ochtends afscheid van je appartement. Maar je kunt je bagage nog even laten staan en deze dag ten volle benutten om inkopen te doen voor je naar huis gaat. Want de ingrediënten die je deze week hebt leren kennen, zul je beslist mee naar huis willen nemen.

Reserveer nu!